Select Page

Ofensiva din Europa mai buna decat cea din NBA?

Am citit recent un articol in care jucatorul celor de la Oklahoma City Thunder, Russell Westbrook, spunea ca ofensiva echipelor din Europa este de 10 ori mai buna decat ofensiva echipelor din NBA.

Declaratia coordonatorului de joc vine dupa ce OKC Thunder a disputat in aceasta perioada doua meciuri de pregatire in Spania impotriva celor de la Real Madrid si FC Barcelona, primul pierdut dupa o repriza de prelungiri si al doilea castigat.

Mi-a placut declaratia lui Westbrook si sunt convins ca a atras cateva priviri ciudate. Da, chiar daca vorbim de baschet ca un tot unitar, totusi avem parte de stiluri diferite. In NBA vedem foarte multe spectacol, pentru ca asta vrea publicul si asta vinde. Cati dintre voi nu au ramas uimiti dupa ce l-au vazut pe Westbrook (ca tot a dat el declaratia), scapat singur pe contraatac, pedepsind inelul cu un slam dunk? Sau atunci cand face o schimbare de directie (crossover) in mai putin de o secunda lasandu-si aparatorul in spate fara nicio reactie? Destul de des, nu? Si pun pariu ca acesta a fost si unul dintre motive pentru care ati continuat sa urmariti meciuri din NBA.

Pe de alta parte, in Europa stilul este diferit. Aici se pune mai mult accent pe tactica pentru ca, in primul rand, echipele din Europa nu dispun de starurile/superstarurile din NBA. Pe langa un joc tacticizat (schema 1, 2, 3 etc) vedem foarte multe pase. Mingea se plimba de la un jucator la altul destul de repede, iar la final cele 2 / 3 puncte vin destul de usor. In NBA rar vedem un astfel de joc. San Antonio Spurs cred ca e echipa care practica acest stil de joc. Gregg Popovich e genul de antrenor care pune accent pe ┬ápase, pe acel stil de a plimba mingea pana cand ajunge la un jucator ramas fara un aparator, astfel incat finalizarea sa fie una usoara. De asta San Antonio Spurs nu e o echipa foarte “iubita”… pentru ca nu face spectacol, insa castiga.

Asadar ajungem la spectacol vs tactica. Cine castiga?

wpid-img_20120916_154951.jpg

 

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *