Select Page

EuroBasket 2015: Semifinala – Spania vs Franta

Doua ehipe foarte bine pregatite, cu jucatori de prima clasa au facut din aceasta semifinala un “must see”. Pacat totusi ca niciuna dintre cele doua echipa nu a avut la dispozitie intregul lot: Spania fara Rubio, Marc Gasol, Ibaka, Navaro, iar Franta fara Noah.

Spania avea o revansa de luat, anul trecut Franta (fara cateva nume importante) reusind sa castige in fata ibericilor in sferturile de finala de la FIBA World Cup. Aseara in fata a 26922 de spectatori Spania avea sa scrie o pagina din istoria baschetului european.

Meciul a fost unul placut, spectaculos, cu multe schimbari la conducere, insa per total Franta mi-a dat impresia ca se va impune totusi, chiar daca Tony Parker nu prea era “in apele lui”. Timpul se scurgea in favoarea francezilor, care se aflau la conducere la inceputul sfertului 4. Insa cu aproximativ 3 minute ramase de joc Spania reuseste sa preia conducerea (62-61), gratie jocului facut de Pau Gasol. Controlul de aceasta data era in tabara iberica, insa Franta reuseste sa trimita meciul in prelungiri gratie unei aruncari de la mare distanta reusita de Nicolas Batum. Asadar Franta – Spania avea nevoie de o repriza de prelungiri pentru a-si desemna castigatoarea. Spre finalul primei reprize de prelungiri ne-am aflat in aceasi situatie ca la finalul sfertului 4: Spania avea un avans de 3 puncte, iar Franta avea posesia. Mingea ajunge din nou la Batum care este faultat in momentul aruncarii (aruncare de 3 puncte) si astfel este trimis la linia de pedeapsa. Spania a mai trecut prin astfel de momente si in meciul cu Germania insa atunci Dennis Schroder nu a reusit sa fructifice a treia aruncare de la linia de pedeapsa. Aflat la linia de pedeapsa Nicolas Batum rateaza primele doua aruncari si fortat de imprejurari o rateaza intentionat pe ultima in speranta unei recuperari ofensive care sa permita Frantei un ultim atac. Lucrurile nu au decurs asa cum spera francezul, ibericii recuperand mingea si reusind sa se distanteze la 5 puncte. Franta vs Spania se termina cu scorul de 75-80 si ma gandesc ca Pau Gasol trebuie sa aiba o statuie in fata oricarei arene din Spania pentru performanta facuta.

Pau Gasol a inscris jumatate din punctele Spaniei in acest meci. 40 de puncte la care se adauga 11 recuperari, 3 capace, o interceptie, o pasa decisiva. Daca as spune ca este MVP meciului mi s-ar parea ca ar fi prea putin… si nu spun asta pentru ca mi-am dorit la inceput de EuroBasket ca Spania sa joace finala. Oricum mi se pare ca Franta a primit o mare palma de la Spania pentru ca a condus in majoritatea timpului, avand la un moment dat 11 puncte avans iar la final au pierdut. Si au avut de aparat in principal un singur jucator: Pau Gasol.

Astfel Spania se califica pentru a 9-a oara in finala Eurobasket si isi asteapta adversara, care cel mai probabil va fi Serbia insa surprizele in baschet apar repede. Ramane de vazut.

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *