Select Page

A inceput Campionatul Mondial de Baschet 2014

logoFIBA_SPAIN2014-smallA 17a editie a Campionatului Mondial de Baschet a inceput ieri in Spania. Pana pe 14 septembrie vom putea vedea la lucru 24 echipe printre care putem enumera Spania (tara gazda), Franta (Campioana Europeana), Statele Unite ale Americii (campioana en titre), Serbia, Argentina, Lituania, Finlanda, Brazilia, Grecia.

Cele 24 echipe au fost impartite in 4 grupe:
Grupa A
Spania, Serbia, Franta, Brazilia, Egipt, Iran
Grupa B
Filipine, Senegal, Puerto Rico, Argentina, Grecia, Croatia
Grupa C
Rep. Dominicana, Turcia, Statele Unite ale Americii, Finlanda, Noua Zeelanda, Ucraina
Grupa D
Lituania, Angola, Coreea de Sud, Slovenia, Mexic, Australia

Prima zi a debutat cu mult fast. Toate privirile erau atintite catre echipa Statelor Unite ale Americii, echipa care a venit in Spania fara Kobe Bryant, Kevin Durant, Carmelo Anthony sau LeBron James. Chiar si asa au o echipa la fel de puternica si tintesc din nou locul 1. Meciurile de deschidere au fost intre Ucraina si Republica Dominicana respectiv Croatia impotriva nationalei din Filipine. O surpriza pentru mine a fost faptul ca Filipine a pierdut in prelungiri meciul disputat impotriva Croatiei, scor 78-81. Cele 28 puncte marcate de Andray Blatche nu au fost suficiente pentru a castiga meciul. O alta surpriza a fost victoria Turciei impotriva Noii Zeelande (76-73). Cu aproximativ 5 minute inainte de final, Noua Zeelanda avea un avans in fata Turciei de 10 puncte (scor 68-58) si parea ca victoria va fi a acestora. Cu toate acestea, Turcia si-a pastrat calmul si prin Savas, au reusit sa aduca victoria in tabara acestora.

Poate cel mai echilibrat meci din prima zi a fost intre Franta si Brazilia. Campioana Europeana, a venit in Spania fara campionul NBA din acest an, Tony Parker. Daca cineva ma intreba inainte pe cine vad castigatoare dintre Franta si Brazilia as fi spus fara sa ezit ca Franta va castiga lejer. Lucrurile nu au fost chiar asa, Brazilia reusind inca de la inceput sa le puna probleme francezilor prin Tiago Splitter sau Anderson Varejao. E drept ca raspunsul francezilor a venit prin Boris Diaw, insa nu a fost suficient. Franta pierde la o diferenta de 2 puncte in fata Braziliei (63-65), asta dupa ce Boris Diaw a incercat sa castige meciul cu o aruncare de 3 puncte in ultima secunda, aruncare care a fost blocata de Anderson Varejao.

Cum spuneam mai sus, cel mai asteptat meci al primei zile a fost SUA vs Finlanda. Meciul a putut fi urmarit la TV, cei de la DigiSport ocupandu-se cu transmisia, si a fost un prilej pentru multi de a ii vedea pe americani la lucru. Meciul pot spune ca a fost echilibrat doar in primele 5 minute, cand americanii aveau un avans de doar 6 puncte. Dupa a fost un infern pentru finlandezi, acestia nereusind sa marcheze mai mult de 2 puncte in sfertul 2, iar scorul la pauza era 60-18 in favoarea americanior. Eram constient ca va fi usor pentru SUA sa castige meciul (114-55), mai mult vroiam sa il vad pe Gerald Lee (pivotul celor de la CSU Asesoft) jucand.

Asadar scorurile dupa prima zi sunt urmatoarele: Iran 60 – 90 Spania, SUA 114 – 55 Finlanda, Grecia 87 – 64 Senegal, Mexic 74 – 87 Lituania, Franta 63 – 65 Brazilia, Australia 80 – 90 Slovenia, Puerto Rico 75 – 98 Argentina, Noua Zeelanda 73 – 76 Turcia, Egipt 64 – 85 Serbia, Angola 80 – 69 Correa de Sud, Croatia 81 – 78 Filipine (dupa prelungiri) si Ucraina 72 – 62 Republica Dominicana

La final am o intrebare pentru voi:

[polldaddy poll=8277650]

Foto: FIBA.com

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *